Αξέχαστο έχει μείνει εκείνο το πρωτάθλημα και στον Λεβαδειακό.
Το μυαλό όλων αυτό το διάστημα, σαφώς και είναι στον «πανδημία» “CoViD-19” που έχει προκαλέσει ο ιός “SARS-CoV-2” και η οποία έχει αναγκάσει όλους μας να ζούμε στιγμές πρωτόγνωρες, πάρα πολύ δύσκολες, τραγικές και μακάρι να το ξεπεράσουμε με όσο το δυνατό λιγότερα θύματα!
Η «πανδημία» υποχρέωσε και τους υπεύθυνους των ομοσπονδιών όλων, σχεδόν, των αθλημάτων να πάρουν την (ομολογουμένως δύσκολη, αλλά σωστή) απόφαση (έστω και με καθυστέρηση σε κάποιες περιπτώσεις) της αναστολής λειτουργίας των γραφείων των, της διακοπής των πρωταθλημάτων, της αναβολής ή ματαίωσης διοργανώσεων, κ.λπ.
Αμέσως μετά, όμως, άρχισαν οι σκέψεις για το τι θα γίνει με τις διοργανώσεις και τα πρωταθλήματα καθώς οι πιέσεις είναι πάρα πολλές και φυσικά είναι και θέμα (πολλών) χρημάτων! Θα συνεχιστούν; Πότε και πώς; Θα ολοκληρωθούν; Πολλά ερωτηματικά, ίσως… «παράλογα» για κάποιους!
Η U.E.F.A. μπορεί να πήρε την απόφαση και να μετέφερε το EURO για του χρόνου (11/6-11/7), αλλά ταυτόχρονα πήρε και την απόφαση να επιμηκύνει την σεζόν. Αν χρειαστεί θα την επιμηκύνει και άλλο, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, αλλά και οι μεγάλες διοργανώσεις που διοργανώνει (Champions League, Europa League).
Παρόμοιες αποφάσεις προσανατολίζονται να πάρουν και οι ομοσπονδίες των άλλων κρατών – χωρών της Ευρώπης – μελών της U.E.F.A.
Στην χώρα μας – και φυσικά το ενδιαφέρον στρέφεται στην «μεγάλη λίγκα», την “Super League 1” – σχεδόν αμέσως κυκλοφόρησαν «σενάρια» για λήξη, πρόωρα, της σεζόν και ανακήρυξη της πρωταθλήτριας και των άλλων θέσεων με βάσει την ήδη διαμορφωθείσα κατάσταση στον βαθμολογικό πίνακα.
Αμέσως μετά, όμως, άνοιξε συζήτηση για επιμήκυνση της σεζόν και μέχρι πόσο (πότε) μπορεί να γίνει αυτό.
Ετσι, το μυαλό όλων πήγε στο παρελθόν και σε αντίστοιχες περιπτώσεις…
Η σεζόν 2014-2015
Γυρίζοντας πίσω, λοιπόν, στο χρόνο, στο μυαλό των ποδοσφαιρόφιλων έρχεται η σεζόν 2014-2015 που ολοκληρώθηκε πιο αργά από κάθε άλλη και συγκεκριμένα την 7η Ιούνη.
Τότε ολοκληρώθηκε το «μίνι» πρωτάθλημα των “play offs” που έκρινε τις θέσεις στα ευρωπαϊκά κύπελλα και έχοντας υπ’ όψιν ότι δεν υπήρχε κατόπιν Mundial ή EURO.
Αν βάλουμε τώρα στις… παραμέτρους και τους αγώνες διαβάθμισης (μπαράζ) τότε γυρίζουμε μια σεζόν πιο πίσω, στη σεζόν 2013-2014, που τελείωσε την 11η Ιούνη. Αυτό έγινε διότι εκείνη την ημέρα διεξήχθη ο αγώνας ανάμεσα στην ομάδα της Ξάνθης και την ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου, στο «Κλεάνθης Βικελίδης», ο οποίος έληξε με σκορ 2-1 υπέρ των ακριτών και έτσι εξασφάλισαν την παραμονή τους.
* Θυμίζουμε ότι σε εκείνη τη σεζόν τον Φεβρουάριο η προκήρυξη τροποποιήθηκε. Αρχικά είχε προβλεφθεί να υποβιβαστεί στην δεύτερη κατηγορία απ’ ευθείας και η ομάδα που θα καταλάμβανε την 16η θέση του βαθμολογικού πίνακα της πρώτης κατηγορίας και να προβιβαζόταν από την δεύτερη κατηγορία η ομάδα που θα καταλάμβανε την 3η θέση των αγώνων “play offs”. Τελικά οι ομάδες έδωσαν αγώνα μπαράζ.
Το ρεκόρ
Το ρεκόρ της μεγαλύτερης σεζόν, όμως, τουλάχιστον των τελευταίων ετών, το «κρατά» η δεύτερη στην τάξη εθνική, επαγγελματική, κατηγορία.
Συγκεκριμένα το πρωτάθλημα της σεζόν 2010-2011, μια σεζόν την οποία θυμούνται πάρα πολύ καλά οι άνθρωποι του Λεβαδειακού καθώς, φυσικά και οι φίλοι της ομάδας(!)
Το πρωτάθλημα της “Football League” εκείνης της σεζόν ξεκίνησε την 12η Σεπτεμβρίου του 2010 και με το… «καλημέρα» φάνηκε ότι θα είναι μακριά καθώς μια εβδομάδα αργότερα (19/9) το πανελλήνιο απασχόλησε η… “περιβόητη” υπόθεση της καταγγελίας για «απόπειρα δωροδοκίας» του τερματοφύλακα του Α.Ο. Τρίκαλα (!)
Η σεζόν εκείνη, λοιπόν, ούτε λίγο, ούτε πολύ ολοκληρώθηκε (μετά «κόπων και βασάνων»), μετά από 11 μήνες, την 1η Αυγούστου του 2011(!)
Αυτό έγινε διότι ο βαθμολογικός πίνακας του πρωταθλήματος στο τέλος έγινε… «άνω – κάτω» λόγω των ποινών υποβιβασμού που επιβλήθηκαν στην ομάδα της Ηλιούπολης, για «εμπλοκή» παραγόντων της σε υπόθεση «στημένων» αγώνων, στην ομάδα των Τρικάλων για κατάθεση «πλαστής» εγγυητικής επιστολής στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, καθώς και στις ομάδες του Ιωνικού και του Εθνικού, για «δυσφήμιση» του αθλήματος με «πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση» (οι συγκεκριμένες ομάδες, μάλιστα, υποβιβάστηκαν στο περιφερειακό πρωτάθλημα)!
Αφού τελεσιδίκησαν όλες οι υποθέσεις, λοιπόν, επικυρώθηκε ο βαθμολογικός πίνακας.
Απ’ ευθείας προβιβάστηκαν στην πρώτη κατηγορία Παναιτωλικός (πρωταθλήτρια) και Π.Α.Σ. Γιάννινα που κατέλαβαν τις δυο πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Δεν διεξήχθησαν αγώνες “play out”.
Η ομάδα των Τρικάλων είχε καταλάβει, αρχικά, την 4η θέση, πίσω από τον Ο.Φ.Η., την 5η ο Λεβαδειακός και την 6η η Δόξα Δράμας. Μετά από την τιμωρία της ομάδας των Τρικάλων την 6η θέση κατέλαβε η επιλαχούσα (7η), η ομάδα του Διαγόρα.
Ετσι, ξεκίνησαν οι αγώνες για τα “play offs” για την άνοδο στην πρώτη κατηγορία, του «μίνι» πρωταθλήματος των τεσσάρων ομάδων, την 22η Ιουλίου(!)
Οι ομάδες: Ο.Φ.Η., Λεβαδειακός, Δόξα Δράμας και Διαγόρας έδωσαν από έξι αγώνες μέσα σε διάστημα 11 ημερών. Ενα εξουθενωτικό πρόγραμμα μέσα στο «κατακαλόκαιρο», στα ουδέτερα γήπεδα της Φυλής, της Νέας Σμύρνης και της Καλλιθέας. Σε δυο ματς, μάλιστα, η ομάδα της Δράμας δεν κατάφερε να συγκροτήσει καν αποστολή και κατακυρώθηκαν με σκορ 3–0 χωρίς αγώνα υπέρ των αντιπάλων της(!)
Η ομάδα του Ο.Φ.Η. ήταν εκείνη που κατέλαβε την 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα του «τουρνουά» και προβιβάστηκε στην κορυφαία κατηγορία. Η ομάδα του Λεβαδειακού την 2η, της Δόξα Δράμας την 3η και του Διαγόρα την 4η.
Ο Λεβαδειακός ξεκίνησε εκείνη τη σεζόν με προπονητή τον Γιώργο Φοιρό, συνέχισε με τον Βασίλη Βούζα και ολοκλήρωσε με τον Γιάννη Παπακώστα. Στο ρόστερ της ομάδας ήταν οι: Κυριακίδης, Στρατηλάτης, Πασχαλάκης, Μουλόπουλος, Σωτήρχος, Λισγάρας, Τριποτσέρης, Μπεγκόνια, Αλεξίου, Ψωμάς, Ζαπρόπουλος, Κόλτζος, Νικολακάκης, Μαχαίρας, Πόποβιτς, Έβερτον, Κοιλιάρας, Κορδονούρης, Τάσιτς, Κοτίτσας, Ταραλίδης, Σοϊλέδης, Ναπολεόνι, Βασιλείου, Ντιμπάλα, Μπάρκογλου, Ζουρούδης, Ζαχάρια, Σερζίνιο, Μουρατίδης, Χαλούλος, Μπουντόπουλος.
* Αξέχαστη θα μείνει στους φίλους των «πράσινων» εκείνη η συγκεκριμένη, πολύ ζεστή, ημέρα (Δευτέρα) της 1ης Αυγούστου. Νωρίς το απόγευμα στην Λιβαδειά συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο σχετικά, αργότερα το βράδυ η ομάδα έδωσε αγώνα στο γήπεδο του δημοτικού στάδιου της Φυλής (!)
* Μιλώντας προσωπικά, θα μου μείνει αξέχαστη η εικόνα που είδα, μια εβδομάδα, μόλις, αργότερα (οι παίχτες κάθισαν μόλις 9 ημέρες), στο γήπεδο της Χαιρώνειας, που πήγα (όντας ο μόνος δημοσιογράφος) για να παρακολουθήσω την πρώτη προπόνηση για τη νέα σεζόν μιας και αμέσως ξεκίνησε η προετοιμασία για την σεζόν 2011-2012 (!). Ολοι περίμεναν την θετική απόφαση από την Αθήνα για να αγωνιστεί η ομάδα στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας. Η έκφραση στα πρόσωπα όλων των παιχτών (και όχι μόνο) μετά από το άκουσμα ότι η απόφαση ήταν αρνητική δεν ξεχνιέται (!)
Η εκπληκτική σεζόν 2011-2012
Μιας και φτάσαμε ως εδώ, όμως, να αναφέρουμε ότι λόγω της καθυστέρησης της ολοκλήρωσης της σεζόν 2010-2011 στην δεύτερη εθνική κατηγορία η κλήρωση του προγράμματος των αγώνων του πρωταθλήματος της πρώτης εθνικής κατηγορίας διεξήχθη ναι, μεν, με την ομάδα του Ο.Φ.Η. στην κληρωτίδα, αλλά και με την… «Ομάδα Α’» και με την… «Ομάδα Β’» (!)
Μετά από πάρα πολλά και αφού τιμωρήθηκαν με υποβιβασμό η ομάδα της Καβάλας και η ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου, η ομάδα του Λεβαδειακού και η ομάδα της Δόξας Δράμας πήραν το «οκ» τον Οκτώβρη ότι μπορούν να αγωνιστούν στο κορυφαίο εγχώριο, εθνικό, επαγγελματικό, πρωτάθλημα την και αγωνίστηκαν, τελικά τον Νοέμβριο.
Σε εκείνη τη σεζόν, 2011-2012, ο Λεβαδειακός παίζοντας ένα πρωτάθλημα μέσα σε 4,5 μήνες, ουσιαστικά, με αγώνες «back to back», Τετάρτη – Κυριακή, έκανε μια εκπληκτική πορεία και παίζοντας και καλή μπάλα τερμάτισε στην 7η θέση(!)
– Με πληροφορίες και από Τα Νέα (Ομάδα). _