O ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 επέστρεψε για 3η συνεχόμενη χρονιά, μετά την αναβίωσή του το 2022, με το αγωνιστικό του πρόγραμμα να εξελίσσεται στη φετινή του έκδοση από τις 15 έως τις 19 Μαΐου ενώνοντας τα δυο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας: τη Θεσσαλονίκη ως πόλη εκκίνησης και την Αθήνα ως πόλη τερματισμού. Μεγάλο κομμάτι της διοργάνωσης διέσχισε και τη Στερεά Ελλάδα.
O ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 πρόσφερε άμεσα οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, πρόβαλε τις ομορφιές της χώρας μας σε παγκόσμιο κοινό εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων και στάθηκε η αφορμή να γνωρίσουν οι πολίτες καλύτερα το ποδήλατο και να ασχοληθούν περισσότερο με αυτό.
Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 20 ομάδες. 18 επαγγελματικές και δύο εθνικές. Αυτές της Ελλάδας και της Κύπρου. Συνολικά έλαβαν μέρος 120 αθλητές.
1o ΕΤΑΠ
O Γύρος ξεκίνησε με την ατομική χρονομέτρηση, μήκους 6 χιλιομέτρων, που διεξήχθη στην παραλία της Θεσσαλονίκης με σημείο εκκίνησης την πλατεία Λευκού Πύργου και τερματισμό στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σε μια απόλυτα επίπεδη διαδρομή οι ποδηλάτες είχαν μοναδικό τους αντίπαλο το χρονόμετρο και «σύμμαχό» τους την ταχύτητα.
Ο 26χρονος Πορτογάλος, Γιούρι Λεϊτάο, ήταν ο θριαμβευτής στο πρώτο σκέλος του εναρκτήριου ετάπ εντός της πόλης της Θεσσαλονίκης.
Το δεύτερο σκέλος του 1ου ετάπ ήταν μήκους 92,46 χιλιομέτρων, με εκκίνηση στη Θεσσαλονίκη και τερματισμό στην Παραλία Κατερίνης. Εκεί κυριάρχησε
ο Ιταλός Γιάκουμπ Μαρέτσκο, ωστόσο ο Λεϊτάο τερματίζοντας στη δεύτερη θέση παρέμεινε πρώτος στη γενική κατάταξη και παράλληλα κράτησε την πρωτοπορία στη βαθμολογία των πόντων.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1ο ΕΤΑΠ (Α) ΕΔΩ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1ο ΕΤΑΠ (Β) ΕΔΩ
2o ETAΠ
Στο 2ο ετάπ μήκους 169,78 χιλιομέτρων, οι αθλητές ξεκίνησαν από το Δημοτικό Πάρκο της Κατερίνης και κατευθύνθηκαν νότια, αφήνοντας πίσω τους τη Μακεδονία, για να εισέλθουν στη Θεσσαλία με προορισμό το Δημοτικό Στάδιο της Καρδίτσας.
Εδώ είχαμε τη μεγάλη ανατροπή. Η γαλάζια φανέλα του πρωτοπόρου άλλαξε κάτοχο και από τον Πορτογάλο Γιούρι Λεϊτάο πέρασε στον Αυστριακό Φέλιξ Ρίτσινγκερ, που έφτασε στον τερματισμό με τις περισσότερες δυνάμεις.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2ο ΕΤΑΠ ΕΔΩ
3o ΕΤΑΠ
Το 3ο ετάπ ήταν το «βασιλικό» της φετινής διοργάνωσης, ένα πραγματικό αγωνιστικό «κόσμημα» για τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας 2024. Με 159,7 χιλιόμετρα μήκος και 4.528 μ. υψομετρικά, η διαδρομή από την Καρδίτσα στο Βελούχι, δεν είχε να ζηλέψει το παραμικρό από τα αντίστοιχα ετάπ των τριών μεγάλων Γύρων (Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας). Το πελοτόν ξεκίνησε από το Δημοτικό Στάδιο της Καρδίτσας με τελικό προορισμό της ημέρας το χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχίου σε υψόμετρο 1.858 μ. Αυτή ήταν η πρώτη φορά μετά την αναβίωσή του, που ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας περιλάμβανε «βασιλικό» ετάπ.
Νικητής του «βασιλικού» ετάπ ήταν ένας 36χρονης ποδηλάτης από το Βελς της Αυστρίας, ο Ρικάρντο Ζόιντλ, που έκανε υπερπροσπάθεια στα τελευταία χιλιόμετρα με την ανηφόρα πριν τον τερματισμό που ήταν εξαιρετικά απαιτητική. Ο Ζόιντλ αποδείχτηκε πραγματικό…λιοντάρι στην επίπονη ανάβαση των τελευταίων 11.8 χιλιομέτρων, έκανε δική του τη γαλάζια φανέλα και με τους 15 πόντους που κατέκτησε στο τελευταίο σπριντ φόρεσε και τη φανέλα των βουνών, ενώ αυτή των πόντων πέρασε στην κατοχή του Φέλιξ Ρίτσινγκερ, μετά την εγκατάλειψη του Πορτογάλου Γιούρι Λεϊτάο.
Ήταν ένα εκπληκτικό ετάπ, ίσως το καλύτερο του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας από τη μέρα της αναβίωσής του.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 3ο ΕΤΑΠ ΕΔΩ
4o ΕΤΑΠ
Ολόκληρο το 4ο ετάπ φιλοξενήθηκε στη Στερεά Ελλάδα. Το μεγαλύτερο σε μήκος της φετινής διοργάνωσης 196,53 χλμ.
Οι ποδηλάτες ξεκίνησαν από τη Δυτική Φθιώτιδα και συγκεκριμένα τη Σπερχειάδα. Στη συνέχεια το πελοτόν πέρασε από την πρωτεύουσα της Φθιώτιδας, τη Λαμία, όπου ήταν προγραμματισμένο το πρώτο ενδιάμεσο σπριντ ευθείας.
Το πρώτο σπριντ ανάβασης της ημέρας έγινε στο Χάνι Καρανάσιου στο Ελευθεροχώρι και μετά οι ποδηλάτες συνέχισαν νότια προς τη Βοιωτία και τα δυο μεγάλα αστικά κέντρα του νομού, τη Λειβαδιά και τη Θήβα, με ενδιάμεσα σπριντ και στις δύο πόλεις.
Ακολούθησε νέα αλλαγή κατεύθυνσης, βορειοανατολικά αυτή τη φορά, με το δεύτερο σπριντ ανάβασης στον Προφήτη Ηλία. Ο τερματισμός του 4ου ετάπ έγινε στη Χαλκίδα, στην παλιά γέφυρα της πόλης, δίπλα από τον πορθμό του Ευρίπου. Το παρών στην ευβοϊκή πρωτεύουσα έδωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.
Το τέταρτο ετάπ θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη του Ντίλαν Χικς. Ο μόλις 20 ετών Βρετανός κέρδισε το μαζικό σπριντ στο συναρπαστικό φινάλε καταγράφοντας την πρώτη επαγγελματική νίκη της καριέρας του.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 4ο ΕΤΑΠ ΕΔΩ
5o ΕΤΑΠ
Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 ολοκληρώθηκε με το 5ο ετάπ, μήκους 132,54 χιλιομέτρων, το οποίο θα διεξήχθη εξ ολοκλήρου στην Αττική. Το πελοτόν ξεκίνησε κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και κατευθύνθηκε προς την Αθηναϊκή Ριβιέρα, πριν τερματίσει στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Το φινάλε του αγώνα, ακριβώς έξω από το Καλλιμάρμαρο, τον τόπο όπου αναβίωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ήταν συγκλονιστικό και αποτέλεσε την κορύφωση ενός Γύρου που έφτασε σε πολύ υψηλά οργανωτικά στάνταρ και πρόσφερε εκπληκτικό θέαμα.
Θριαμβευτής του πενθήμερου αγώνα ήταν ο Ρικάρντο Ζόιντλ. Όπως αναμενόταν, η γαλάζια φανέλα έμεινε μια και καλή στον Αυστριακό, που αποδείχτηκε ο περισσότερο ανθεκτικός στη δοκιμασία των βουνών της Ευρυτανίας, μέχρι τα 1.858 μέτρα στο Βελούχι. Κερδίζοντας αυτό το τρίτο βασιλικό ετάπ και με τη πολύτιμη συνεργασία των ομόσταβλών του αναδείχτηκε σε μεγάλο νικητή του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024.
Νικητής της τελευταίας ημέρας ήταν ο Πολωνός Μπάρτος Ρούντικ, που κράτησε ταυτόχρονα στην κατοχή του και τη φανέλα των πόντων.
Τη φανέλα του, αυτή του καλύτερου νέου αθλητή, φόρεσε ο Τσέχος Τόμας Πρίνταλ ενώ αυτή των βουνών κατέκτησε ο Γερμανός του Άντον Σίφερ.
Πρώτος Έλληνας και 12ος στη γενική κατάταξη τερμάτισε ο Περικλής Ηλίας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 5ο ΕΤΑΠ ΕΔΩ
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Ο αγώνας πλαισιώθηκε από μια σειρά παράλληλων δράσεων, για μικρούς και μεγάλους, της Cycling Greece, της Οργανωτικής Επιτροπής του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024, σε συνεργασία με τους δήμους.
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν εξαιρετικές πρωτοβουλίες σε Καρπενήσι, Σπερχειάδα, Λαμία, Λιβαδειά, Θήβα και Χαλκίδα. Βασικό μήνυμα ήταν το τρίπτυχο «Άθληση-Ψυχαγωγία-Μετακίνηση» και στόχος η κατανόηση και η ανάπτυξη του αθλήματος της ποδηλασίας, η χρήση του ποδηλάτου ως εναλλακτικού μέσου μετακίνησης και να βρουν οι πολίτες τον τύπο ποδηλάτου που ταιριάζει περισσότερο στις δικές τους ανάγκες, κάνοντας πιο εύκολη, και βασικά πιο βιώσιμη τη μετακίνησή τους στην πόλη, επιλέγοντας ταυτόχρονα έναν διαφορετικό τρόπο άσκησης και ψυχαγωγίας.
Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 αποχαιρέτησε τους φίλους της ποδηλασίας, δίνοντας ραντεβού για το 2025.