Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
(Χρόνος ανάγνωσης: 3 - 6 λεπτά)

Olympic Games.Tokyo 2020.944x500.11

Τρια κράτη δεν στέλνουν αθλητές στο Τόκιο λόγο πανδημίας.

Μπορεί η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να θέλει να διεξαχθούν «κανονικά» οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο το ερχόμενο καλοκαίρι (και να πιέζει με κάθε τρόπο για αυτό) ημέρα με την ημέρα, όμως, οι αντιδράσεις των χωρών μεγαλώνουν και άρχισαν και οι αποχωρήσεις….

Ενώ λοιπόν οι «αθάνατοι» της Δ.Ο.Ε. το... σκέφτονται μέχρι να αποφασίσουν οριστικά, εν μέσω «πανδημίας», ήρθε η επίσημη ανακοίνωση από τα μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής του Καναδά που κάνούν γνωστό ότι δεν θα στείλουν αποστολή στο Τόκιο για να κλονίσει τον πρόεδρο Μπαχ και την I.O.C.

Κι αυτό διότι η κίνηση αυτή αναμένεται να συμπαρασύρει πολλές χώρες να πράξουν το ίδιο. Ολες με το ίδιο αίτημα: Να μεταφερθούν οι Αγώνες για το 2021, όπως έκανε η U.E.F.A. με το Euro 2020…

Η Ολυμπιακή Επιτροπή του Καναδά καθώς και η Παραολυμπιακή Επιτροπή, στην κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν ότι «δεν θα στείλουν αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, εφόσον αυτοί πραγματοποιηθούν κανονικά το 2020, λόγω του ρίσκου από την πανδημία του κορωνοϊού και ζητούν «την αναβολή των αγώνων για το 2021 καθώς έχει την στήριξη όλων των Ομοσπονδιών της χώρας για την απόφαση αυτή» και όπως επισημαίνουν «το περιβάλλον κρίνεται επικίνδυνο για την υγεία των αθλητών. Βρισκόμαστε στην δίνη μία παγκόσμιας κρίσης που είναι πιο σημαντική από τον αθλητισμό».

 

Δεν στέλνει και η Αυστραλία

Λίγες ώρες αργότερα ήρθε και η αντίστοιχη ανακοίνωση από τους ανθρώπους της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αυστραλίας οι οποίοι ξεκαθάρισαν πως δεν θα στείλουν αθλητές στο Τόκιο για τον ίδιο λόγο, λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας εξέδωσε ανακοίνωση όπου καλεί τους αθλητές και τις αθλήτριες να προετοιμαστούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021.

Ο πρόεδρος της αυστραλιανής Ολυμπιακής επιτροπής Ματ Κάρολ ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται η Αυστραλία να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες το καλοκαίρι, καθώς θέτει σε προτεραιότητα την υγεία των αθλητών και των οικογενειών τους.

«Είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι Ολυμπιακοί δε θα μπορέσουν να διεξαχθούν τον Ιούλιο.

Οι αθλητές μας έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να συνεχίσουν την προπόνηση και την προετοιμασία τους, έχοντας παράλληλα την αβεβαιότητα για το μέλλον των Αγώνων.

Έχουμε αθλητές με βάση το εξωτερικό, προπονούνται σε κεντρικές τοποθεσίες γύρω από την Αυστραλία ως ομάδες.

Με τους ταξιδιωτικούς και άλλους περιορισμούς, αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Βασική αρχή της ΔΟΕ είναι η υγεία των αθλητών και προς αυτό πρέπει να κινηθεί.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αθλητών για την πολύτιμη συμβολή του στις συζητήσεις σήμερα και την τελευταία εβδομάδα, που αντιπροσωπεύουν τις απόψεις των αθλητών μας».

 

Olympic Committee Australian.735x400

 

 

Ούτε και η Πολωνία

Δεν άργησε και πάρα πολύ να έρθει η αντίστοιχη ανακοίνωση και από τα μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής της Πολωνίας οι οποίοι είχαν εκδώσει ανακοίνωση (22/3) καλώντας τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση.

"Οι συνθήκες έχουν αλλάξει λόγω της πανδημίας και της μετάδοσης του κορονοϊού. Οι Πολωνοί αθλητές έχουν μειωμένες επιλογές προπόνησης, τα προκριματικά έχουν ακυρωθεί.  Υπάρχει αβεβαιότητα και κανείς δε μπορεί να προετοιμαστεί κατάλληλα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες" αναφέρει αρχικά στην επιστολή της η πολωνική επιτροπή, για να προσθέσει:

"Εμείς σκοπεύουμε να μείνουμε σπίτι βάσει των συστάσεων που μας έχουν γίνει. Ζητάμε λοιπόν την αλλαγή της ημερομηνίας των Ολυμπιακών αγώνων".

 

olympics Poland.parade.680x460

 

 

Στον αέρα το προολυμπιακό λόγω Καναδά, προβληματισμός στη FIBA

Ο Καναδάς έγινε η πρώτη χώρα που ζήτησε επίσημα την μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο για το 2021, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα στείλει αθλητές στην Ιαπωνία λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού. Παράλληλα όμως άνοιξε μία ακόμα μεγάλη συζήτηση.

Ο λόγος είναι ότι στον Καναδά είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί. 23-28/6, ένα από τα προολυμπιακά τουρνουά, με την Εθνική μας ομάδα των ανδρών να έχει κληρωθεί μάλιστα στον ίδιο όμιλο με τους διοργανωτές και την Κίνα στην πρώτη φάση, ενώ στον έτερο όμιλο του τουρνουά βρίσκονται η Τσεχία, η Τουρκία και η Ουρουγουάη.

Όπως και να έχει, στην F.I.B.A. είναι λογικό να υπάρχει προβληματισμός αφού ακόμα και αν τελικά διεξαχθούν φέτος οι Ολυμπιακοί Αγώνες (σενάριο που μοιάζει όλο και πιο απίθανο κάθε μέρα που περνάει) είναι εξαιρετικά δύσκολο να διεξαχθούν προολυμπιακά τουρνουά λόγω πιεσμένου προγράμματος με τα εθνικά πρωταθλήματα.

Αρχικά να υπενθυμίσουμε ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν ήδη προκριθεί 8 ομάδες και μένουν να καλυφθούν ακόμα τέσσερις θέσεις.

Οι χώρες που έχουν προκριθεί είναι οι εξής:

1. Ιαπωνία (διοργανώτρια)

2. Ισπανία (Παγκόσμια Πρωταθλήτρια - καλύτερη ομάδα της Ευρώπης)

3. Αργεντινή (Δεύτερη στον κόσμο - καλύτερη ομάδα της Αμερικής)

4. Γαλλία (2η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης)

5. ΗΠΑ (2η καλύτερη ομάδα της Αμερικής)

6. Νιγηρία (καλύτερη ομάδα της Αφρικής)

7. Ιράν (καλύτερη ομάδα της Ασίας)

8. Αυστραλία (καλύτερη ομάδα της Ωκεανίας)

Στην FIBA ενδέχεται να βρεθούν σε μία εξαιρετικά δύσκολη θέση αν τελικά διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί αγώνες και δεν βρεθούν ημερομηνίες για να γίνουν προολυμπιακά τουρνουά. Ο λόγος είναι ότι θα πρέπει να αποφασιστεί με ποια κριτήρια θα προκριθούν οι ομάδες στους Ολυμπιακούς αγώνες, κάτι που θα επηρεάσει και την Εθνική Ανδρών.

Την δεδομένη στιγμή υπάρχουν δύο σενάρια:

1. Οι ομάδες που θα συμπληρώσουν την 12αδα του τουρνουά να προκύψουν από την κατάταξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIBA που διεξήχθη τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Κίνα.

2. Οι ομάδες να προκύψουν από την παγκόσμια κατάταξη της FIBA, που ανανεώνεται συνεχώς με βάση τα τελευταία αποτελέσματά τους στα επίσημα παιχνίδια.

Πώς όμως επηρεάζει όλο αυτό την Εθνική Ανδρών; Την επηρεάζει στον απόλυτο βαθμό, αφού ανάλογα με την απόφαση της FIBA θα κριθεί αν θα βρεθεί στην Ιαπωνία.

Αν η FIBA αποφασίσει να συμπληρωθούν οι θέσεις με βάση την κατάταξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Ελλάδα θα μείνει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων, αφού κατετάγη 11η. Σε αυτή την περίπτωση, οι 12 ομάδες του τουρνουά θα είναι οι εξής: Ιαπωνία, Ισπανία, Αργεντινή, Γαλλία, Αυστραλία, Σερβία, Τσεχία, ΗΠΑ, Πολωνία, Λιθουανία, Νιγηρία, Ιράν.

Αν όμως το κριτήριο αποφασιστεί να είναι η Παγκόσμια κατάταξη, τότε η Εθνική Ανδρών θα προκριθεί, αφού βρίσκεται στην 7η θέση. Σε αυτή την περίπτωση, οι 12 ομάδες του τουρνουά θα είναι οι εξής: Ιαπωνία, Ισπανία, Αργεντινή, Γαλλία, Αυστραλία, ΗΠΑ, Νιγηρία, Ιράν, Σερβία, Ελλάδα, Λιθουανία, Τσεχία.

Όπως γίνεται σαφές, οι ισορροπίες είναι λεπτές. Σε περίπτωση λοιπόν  που τελικά διεξαχθούν Ολυμπιακοί Αγώνες φέτος χωρίς προολυμπιακά τουρνουά, η απόφαση της FIBA θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

 

Πηγή: sport24.

 

Canada National basket team.620x350

 

Olympic Games circles.300x220

 

 

// Replace source $('img').error(function(){ $(this).attr('src', 'https://tvstar.gr/images/missing.png'); }); }) })(jQuery);
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.