Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης
(Χρόνος ανάγνωσης: 3 - 6 λεπτά)

Olympic Flame to Japan.Panathinaiko Stadium.2020.03.19.944x500.13

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ για την αναβολή του "Tokyo 2020".

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο οδηγήθηκαν σε ιστορική αναβολή καθώς οι εξελίξεις όσο αφορά στην πανδημία δεν άφηναν περιθώρια να διεξαχθούν με ασφάλεια και να τους απολαύσουν τόσο οι συμμετέχοντες, όσο και οι θεατές.

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.), και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Δ.Ο.Ε.), Σπύρο Καπράλο, ο οποίος χαρακτήρισε επιβεβλημένη την απόφαση για αναβολή των Αγώνων.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Σπύρου Καπράλου στο ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΕΡ: κ. Καπράλε ανακοινώθηκε ότι αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, μια ιστορική απόφαση. Ποια είναι η δική σας η άποψη;

«Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν επιβεβλημένη, κατά τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Προέχει η υγεία τόσο των αθλητών, αλλά όλων όσων είναι στην Ολυμπιακή οικογένεια και μετέχουν στους Αγώνες. Βεβαίως είναι δυσάρεστη η απόφαση αυτή και πολλές λεπτομέρειες θα πρέπει να διευθετηθούν το επόμενο διάστημα. Που αφορούν τις προκρίσεις των αθλητών, αλλά και διάφορα οικονομικά θέματα. Νομίζω είναι χρέος όλων όσων ασχολούνται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να καθίσουν στο τραπέζι και να βρουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις».

ΕΡ: Ηταν μια δύσκολη απόφαση;

«Νομίζω ότι ήταν δύσκολη απόφαση, γιατί νομίζω κανένας δεν ήθελε να φύγουν οι Αγώνες από το διάστημα που έπρεπε να γίνουν. Τα γεγονότα, όμως, κανένας δεν μπορούσε να τα προβλέψει όταν ξεκίνησε ο ιός. Εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα και σε τόσες πολλές χώρες που ποια ήταν αναπόφευκτο κι έπρεπε να παρθεί αυτή η απόφαση»

ΕΡ: Δημιουργείται ένα ερώτημα τι θα γίνει με την Ολυμπιακή φλόγα. Θα παραμείνει στην Ιαπωνία ή θα επιστρέψει στην Ελλάδα;

«Η Ολυμπιακή Φλόγα παρεδόθη από την Ελλάδα στους Ιάπωνες, με στόχο να ανάψει στο Ολυμπιακό στάδιο του Τόκιο την ημέρα έναρξης των Αγώνων. Αρα είναι λογικό είναι να παραμείνει εκεί. Είμαι σίγουρος ότι οι Ιαπωνέζοι θα την φυλάξουν με όλη την επισημότητα και θα ανάψει κανονικά η φλόγα όταν θα οριστεί να γίνει η τελετή έναρξης».

ΕΡ: Δημιουργούνται πάρα πολλά προβλήματα, όπως για παράδειγμα οι αρχαιρεσίες των ομοσπονδιών...

«Βεβαίως. Η σημερινή νομοθεσία προβλέπει ότι οι διάρκεια είναι τετραετής και λήγει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το επόμενο διάστημα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες πρέπει να γίνουν οι εκλογές σε κάθε αθλητική ομοσπονδία. Τώρα θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις αν αυτό θα μετατεθεί για ένα χρόνο αργότερα ή όχι»

ΕΡ: Σε μια κρίσιμη καμπή και με όλη τη ζημιογόνα κατάσταση παγκοσμίως μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη ποια θα είναι η επόμενη ημέρα κι αν το πλήγμα της οικονομίας θα επηρεάσει και το Τόκιο;

«Νομίζω ότι κανένας δεν έχει γνωρίσει αυτές οι καταστάσεις. Είναι πρωτόγνωρες και θίγονται πάρα πολλοί και οικονομικά , αλλά βλέπουμε ότι και πεθαίνουν πάρα πολλοί καθημερινά. Επομένως κανένας δεν ξέρει που θα οδηγήσει, πότε θα σταματήσει και πόσο θα έχει πληγεί η οικονομία. Ασφαλώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι έξω από αυτά. Κανένας δεν μπορεί να κάνει καμία πρόβλεψη».

ΕΡ: Τέλος θα θέαμε να μας στείλετε το μήνυμά σας για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

«Το δικό μου το μήνυμα είναι να μείνουμε όλοι πραγματικά σπίτι. Είδαμε και δεν θέλουμε σαν Ελλάδα να ζήσουμε όπως άλλες χώρες η Ιταλία, η Ισπανία και βεβαίως μένοντας στο σπίτι μειώνουμε τις πιθανότητες να γίνουμε σαν αυτούς. Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση έχει φερθεί πολύ υπεύθυνα. Εχει πάρει γρήγορα μέτρα και πλέον εξαρτάται από εμάς τους πολίτες να συμμορφωθούμε, να αυτοπειθαρχήσουμε και να ξεχάσουμε για ένα διάστημα αυτό που λεγόταν κανονικότητα στη ζωή μας. Δεν ζούμε σε κανονικές εποχές».

 

Η επίσημη ανακοίνωση ΔΟΕ και διοργανωτών

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο ("Tokyo 2020"), που επρόκειτο να αρχίσουν στις 24 Ιουλίου 2020 στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας καθώς και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες που επρόκειτο να διεξαχθούν στη συνέχεια, αναβλήθηκαν.

Ο προεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Γερμανός Ολυμπιονικης της ξιφασκίας, Τομας Μπαχ, μετά απο διαβούλευση με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας και τους άλλους αξιωματούχους αποφάσισαν οι αγώνες να διεξαχθούν το καλοκαίρι του 2021.

Αρχικά την είδηση έκανε γνωστή - επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, ο οποίος είπε οτι συμφώνησε με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, για τη μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2021.

Λίγο αργότερα ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε.). Έτσι, η Διοργάνωση παίρνει επίσημα παράταση για έναν χρόνο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Άμπε Σίνζο, είχαν τηλεδιάσκεψη σήμερα για να συζητήσουν για τις συνεχείς εναλλαγές στο περιβάλλον του κορωνοϊού και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Μόρι Γιοσίκο, ο υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων Χασιμότο Σέικο, ο κυβερνήτης του Τόκιο, Κόικε Γιουρίκο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντονισμού της ΔΟΕ Τζον Κοάτες, ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Κριστόφ Ντε Κέπερ και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΔΟΕ, Κριστόφ Ντουμπί.

Ο πρόεδρος Μπαχ και ο πρωθυπουργός Άμπε εξέφρασαν την ανησυχία τους για την παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού και το πώς επηρεάζει τις ανθρώπινες ζωές, όπως και την επίδραση που έχει στην προετοιμασία των αθλητών για τους Αγώνες.

Σε μια πολύ φιλική και εποικοδομητική συζήτηση, οι δύο άνδρες εξήραν το έργο της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο 2020 και επισήμαναν την πρόοδο που υπάρχει στην Ιαπωνία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Όμως η δίχως προηγούμενο και απρόβλεπτη διάδοση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο συνεχίζεται.

Χθες ο γενικός διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας τόνισε πως ο κορωνοϊός είναι σε έξαρση και υπάρχουν πάνω από 375.000 κρούσματα παγκοσμίως, σχεδόν σε όλες τις χώρες, με τον αριθμό να μεγαλώνει συνεχώς.

Με τις παρούσες συνθήκες και με βάση την πληροφόρηση που έχουμε, ο πρόεδρος της ΔΟΕ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα πρέπει να αναβληθούν σε μια ημερομηνία μετά το 2020, αλλά όχι αργότερα από το καλοκαίρι του 2021, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των αθλητών, όλων όσων συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και της διεθνούς κοινότητας.

Συμφώνησαν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο θα μπορούσαν να είναι φάρος ελπίδας για τον κόσμο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και η ολυμπιακή φλόγα να αποτελέσει το φως στο τέλος του τούνελ όπου βρίσκεται ο κόσμος αυτή τη στιγμή.

Για το λόγο αυτό, η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραμείνει στην Ιαπωνία.

Επίσης συμφωνήθηκε πως οι Αγώνες θα διατηρήσουν το όνομα Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020».

 

Olympic Flame to Japan.Panathinaiko Stadium.2020.03.19.944x500.12

 

Olympic Flame to Japan.Panathinaiko Stadium.2020.03.19.944x500.14

 

abe sinzo and reporters.620x350

 

Olympic Games.Tokyo 2020 people circles.680x461

 

Olympic games.Tokyo 2020.620x350

 

// Replace source $('img').error(function(){ $(this).attr('src', 'https://tvstar.gr/images/missing.png'); }); }) })(jQuery);
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης σας. Χρησιμοποιώντας τη ιστοσελίδα αποδέχεστε την χρήση τους.